Elsebeth Egholm

Forfatteren bag Dicte: Elsebeth Egholms Aarhus

Foto: Sanne Berg

I dette interview giver Dictes forfatter Elsebeth Egholm sit bud på, hvad hun godt kan lide af oplevelser i Aarhus og fortæller, hvorfor hun holder så meget af Aarhus og om byens rolle i serien Dicte.

"Det første jeg tænker på, når jeg tænker på Aarhus er ’hjem’.  Jeg er opvokset i Aarhus – i Aarhus Nord – og jeg bor i Aarhus. Jeg har gået i skole i Aarhus og har taget min uddannelse i Aarhus og har min familie her," svarer Elsebeth Egholm om sine umiddelbare tanker om Aarhus. Følelsen af Aarhus som hjemby, er der nok også mange aarhusianere, tilflyttere og fraflyttere, som vil kunne nikke genkendende til. Netop de mange billeder og stemninger fra Aarhus i Dicte-serien, er én af grundene til, at mange tv-seere elsker at se Dicte. Man genkender sit Aarhus. I dette interview tager Elsebeth Egholm dig med til sit Aarhus - det Aarhus, som inspirerede hende til at skrive historien om Dicte.

Hvor ville du tage hen på den første forårsdag i Aarhus?
"På den første forårsdag ville jeg nok gå en tur rundt om Egå Engsø, som ligger i mit nærområde.

Hvis du skulle anbefale tre gode oplevelser i Aarhus, hvilke skulle det så være?

  1. "En aften i Øst for Paradis med sund tørretfrugtchokoladestang og kaffe og en eller anden europæisk film."
  2. "Shopping i de små butikker i Latinerkvarteret og måske drikke kaffe på en af de gamle cafeer fra begyndelsen af firserne."
  3. "Jeg har endnu ikke prøvet en tur i den nyrenoverede badeanstalt, Spanien, men da jeg var studerende, var det lige stedet at mødes med veninderne til en god gang afslapning."

Hvad er dit personlige yndlingssted i Aarhus?
"Jeg har boet i Kasted og holder meget af en sommeraftentur i Kasted Mose, hvor man kan høre nattergalen – hvis man er heldig."

Hvis du skal ud at spise, hvilket type spisested vil du så vælge?
"Aarhus har mange gode spisesteder. Selv går jeg ikke tit på de rigtig dyre men foretrækker en restaurant med god, brasserieagtig mad, afslappet stemning og en god beliggenhed i forhold til byens natteliv." 

Er der et område i Aarhus, som du holder mere af end andre? Og i så fald hvilke?
"Jeg har nok et blødt punkt for de første cafeer, der dukkede op i Aarhus i området omkring Pustervig, Klostergade og Studsgade. Dem ved Åen er også gode, men de har nok lidt stjålet billedet fra de mere klassiske, som jeg er begyndt at frekventere lidt igen."

Synes du, at man kan tale om, at Aarhus har én bestemt sjæl?
"Jeg ved ikke, om Aarhus har en særlig sjæl. For mig er Aarhus som sagt min hjemby, og sådan en har vel altid noget særligt over sig. Jeg holder også meget af København. Men Aarhus har et nært forhold mellem land og by, og det er nok en charme i sig selv, at det tager ti minutter at komme fra midtbyen og ud til skov og strand." 

Hvordan synes du, at Aarhus skiller sig ud i forhold til andre danske byer?
"Aarhus skiller sig ud fra de fleste andre danske byer ved at være en ung by med en meget stor udskiftning. Alle kender Aarhus. De har enten studeret i Aarhus eller haft en kæreste i Aarhus, været på familieferie i Aarhus eller arbejdet i Aarhus. Jeg ved ikke, om Aarhus er den by der har den største gennemstrømning, men den er i hvert fald stor i kraft af de mange uddannelsesinstitutioner."

Hvordan har du oplevet udviklingen af byen i de seneste år?
"Aarhus er en dynamisk by og en by med ambitioner. Det er ikke altid lige behageligt, når trafikken går trægt ind ad Randersvej, fordi der skal gøres plads til letbanen, eller når Kystvejen går i et enkelt spor i stedet for to. Men omvendt, så sker der jo meget. Vi har fået en helt ny bydel på havnen; vi skal være kulturby; vi har fået Godsbanen, o.s.v. Livet står ikke stille i Aarhus, og man skal ikke tro, man kender en gade eller en vej, for den kan ændre udseende i løbet af nul komma fem."

Hvad synes du, at byen har at byde på, for gæster fra både ind- og udland?
"Aarhus har meget at byde gæster både fra Danmark og udlandet. Jeg synes, naturen omkring byen er noget af det, der må kunne trække besøgende til. Især når der ind imellem er drysset skulpturer ud langs kysten. Strandene er rigtig gode; skovene smukke. Moesgaard Museum bliver udvidet; Den Gamle By er blevet opdateret med indblik i nyere tid; Aros har fået sin Regnbue og har udstillinger af internationalt format; og der er spændende butikker og restauranter og cafeer. Og gode cocktailbarer og dansesteder. Jeg synes, Aarhus har noget for de fleste."

Hvorfor foregår historien om Dicte i Aarhus, og hvad synes du, at byen tilfører historien?
"Det ville måske lyde godt, hvis jeg sagde, at romanerne om Dicte foregår i Aarhus, fordi Aarhus er den smukkeste og den bedste by i Danmark. Men det ville ikke være sandt. Jeg elsker Aarhus. Men jeg elsker også mange andre steder.  Aarhus er en god by. Og det er min hjemby. Og bøgerne foregår her, fordi det er praktisk, ganske enkelt. Jeg behøver bare træde ud af min gadedør, så ved jeg, hvordan byen ser ud og kan beskrive det i en bog. Jeg kan tage en Strøgtur eller gå ned ad Guldsmedgade og bagefter gå hjem og skrive, at det er Dicte, som går turen på jagt efter en morder.  I min næste bog holder Dicte og hendes datter Rose stor fest i en cafe på Pustervig. Det kan jeg skrive, fordi jeg selv har været til sådan en fest. Og når Dicte kommer hjem til sit gule hus, kan jeg beskrive huset i Kasted, fordi jeg selv har boet i det."

"Når det er sagt, så giver Aarhus romanerne et genkendeligt miljø, ligesom vi kender det fra andre krimier, som udspiller sig i andre byer. Netop fordi gennemstrømningen er stor, og fordi mange mennesker har et forhold til Aarhus, hører jeg tit: ’det er så dejligt og forfriskende, at dine bøger foregår i Aarhus, og vi kan genkende alle stederne.’"

Your rainbow panorama i Aarhus

Foto:ARoS

Om Elsebeth Egholm

Den succesrige TV2 tv-serie DICTE er baseret på Elsebeth Egholms foreløbig seks romaner om den aarhusianske journalist Dicte Svendsen.

Elsebeth Egholm

Elsebeth Egholm, der debuterede i 1999 og udgiver sin tolvte roman i 2013, er en af Danmarks mest læste forfattere. Hendes bøger sælges i store oplag, og hun er en af de mest udlånte  forfattere på danske biblioteker. Hendes bøger udkommer også i udlandet og er solgt til udgivelse på svensk, norsk, tysk, fransk, islandsk, italiensk, hollandsk, polsk og engelsk. 

Elsebeth Egholm er født 17. september 1960 i Nyborg, hun voksede op i Lisbjerg ved Aarhus og blev student fra Statsgymnasiet i Hasle. Efter et år på Aarhus Universitets musikvidenskabelige studium tilbragte hun fire år på Det jyske Musikkonservatorium, men skiftede i 1985 til journalistuddannelsen på Danmarks Journalist Højskole i Aarhus. I 1989 blev hun ansat som bagsideredaktør på Berlingske Tidende. Og fra 1992, hvor hun også flyttede til den lille ø Gozo i Malta, begyndte hun en freelance tilværelse som journalist, klummeskribent i bl.a. Berlingske Tidende og Alt for damerne og forfatter til en lang række noveller bragt i danske og nordiske ugeblade. Hendes første roman, bestselleren 'De frie kvinders klub', udkom i 1999.

Efter 'De frie kvinders klub' udgav Elsebeth Egholm i 2000 romanen 'Scirocco' og 'Mig og min ø', en samling af tekster fra Gozo, og i 2001 fulgte romanen 'Opium'. I 2002 udkom 'Skjulte fejl og mangler', den første kriminalroman i serien om Dicte Svendsen, der siden er blevet fulgt af 'Selvrisiko', 'Personskade', 'Nærmeste Pårørende' og 'Vold og magt'. I 2011 og 2012 udkom 'Tre hundes nat' og 'De døde sjælesnat', to spændingsromaner, der har Dictes søn Peter Boutrup som hovedperson. I foråret 2013 udkom 'Eget ansvar', den første nye Dicte-krimi i tre år. Derefter fulgte "Kød og blod" i 2014 og "Dødvægt" i 2015 som blev den 9. roman om Dicte.