En kulturel dag i Aarhus
Jeg kan ikke anbefale et besøg i Aarhus nok! - lyder det fra Anne Margrethe, der til daglig arbejder freelance som kulturguide i Aarhus. Byen udvikler sig konstant og har en ung ‘vibe’ på grund af universitetet og de mange studerende, men der er plads til – og noget for enhver generation.
✍️ Af Anne Margrethe Ladekjær
Lokale guider i Aarhus
Anne Margrethe er født i Aarhus og opvokset i Søhøjlandet. Hun er senere vendt hjem til sin fødeby, hvor hun arbejder freelance som kulturguide.
Mød Anne Margrethe her →
Hvorfor skal vi tage til Aarhus for at opleve kultur?
Det skal I, fordi der er så meget at opleve! Både hos de store kulturinstitutioner som Moesgaard Museum, ARoS Aarhus Kunstmuseum og Den Gamle By men også bare på en slentretur på gader og torve i Latinerkvarteret og langs åen. Det er nemt at komme omkring, fordi oplevelserne er tæt på hinanden, og det er hyggeligt og levende på samme tid.
Hvilke kulturelle oplevelser er særlige for Aarhus?
Jeg holder meget af det kulturområde, der strækker sig fra Aarhus Rådhus, over Musikhusparken og videre ned til Godsbanen, hvor der udfolder sig et innovativt liv, man kan blive inviteret ind i. Aarhus Rådhus er altid et besøg værd, og man er meget velkommen til at kigge indenfor, når blot man spørger den vagthavende rådhusbetjent ved disken. På udvalgte dage er der rundvisninger og tårnopstigning med guide.
Musikhuset er også et besøg værd. Her er masser af kunst og en café, hvis I trænger til en forfriskning. Det samme gælder for ARoS - en tur i Regnbuen må være et must på et første besøg i Aarhus, for hvem vil ikke gerne se byen i farver og selv blive en del af kunstværket? Herfra kan I fortsætte ned ad bakken til Godsbanens kreative miljø, hvor det er nærliggende at indtage et måltid i de industrielle rammer. Folk kommer og går til de mange værksteder, teaterscener og spillesteder.
Har man sagt Godsbanen, må det spændende miljø bagved ikke glemmes. Her ligger Institut for X i de gamle barakker fra togenes storhedstid med værksteder, pop-up musikevents, og spisesteder. Vil man møde en Christiania-pastiche i Danmarks mindste Storby, er det her. Det er ikke uden grund, at hele området går under navnet Aarhus K, for kulturen udfolder sig her med stor mangfoldighed.
Hvilke 3 skjulte perler i Aarhus vil du anbefale?
- Kryptkirken under Vor Frue Kirke. Nordens ældste stenkirke med rødder tilbage til vikingetiden.
- Den Gamle By by Night. Efter lukketid er der fri adgang til at vandre i de gamle gader og se på husene fra mange perioder i gaslygternes skær, indånde stilheden og roen og koble af. Om sommeren kan man være heldig at støde på friluftsteater.
- Antikmuseet har den eneste afstøbningssamling uden for København. Der er åbent om mandagen, hvor andre museer har lukket. (Lukket i juli)
Hvor finder vi de bedste oaser i byen?
Er I til den grønne kile, ligger Botanisk Have lige op ad Den Gamle By, og her kan et besøg kombineres med en tur i Væksthusene. Det er magisk at bevæge sig igennem forskellige klimazoner, høre eksotiske fuglelyde og fiskenes skvulp i bassinet i Palmehuset, hvor sommerfugle flyver rundt mellem træerne.
Solgården i Aarhus Universitetspark. Den ligger højt, og her er udsyn over en park med vandløb og søer. Det eneste rigtige campusområde i Danmark og samtidig særegent smukt. Letbanen kører op ad bakken, og I er stadig i Aarhus C.
I Det Kongelige Bibliotek kan man indtage forfriskninger og finde en oase i Bibliotekshaven.
Hvad er det mest spændende område i Aarhus lige nu?
Aarhus Ø, Godsbanen og Sydhavnen og det er bare i Aarhus C. På Sydhavnen mødes nyt og gammelt i et industriområde, der undergår forandringer fra neden og fra oven. Det er et kreativt og alternativt miljø, der møder det mere strømlinede i Medie- og filmbyen. Jeg vil også varmt anbefale en tur til Universitetsbyen i det tidligere Kommunehospital. En helt ny by er under udvikling i de gamle hospitalsbygninger, som suppleres med nye.
Anne Margrethes starttips til en dag i Aarhus
|