Historieruten
Oplev Aarhus på egen hånd. Besøg kirker, museer, gamle gader og byens hus, Rådhuset, i flere udgaver. Rigtig god tur.
Byens handelsliv
Lad os starte ved Nørreport og Mejlgade. Her var den nordre port ind til byen til 1850, da den told, man skulle betale for at komme ind i byen med sine varer, blev ophævet. I Mejlgade kom man forbi de store købmandsgårde, hvor der var livlig handel. Det var også i disse gårde at småindustrier så småt startede, før industrialiseringen for alvor tog fart i slutningen af 1800-tallet.
Kirker og klostre - Politi og røvere
Fra Mejlgade kommer du til centrum og Domkirken. Grundstenen til dette imponerende bygningsværk blev lagt i 1201 og kirken stod færdig i den nuværende form i den første halvdel af 1500-tallet.
Byens rådhus lå på Store Torv foran Domkirken indtil 1857, hvor det gamle blev revet ned og et nyt bygget på den nordlige side af kirken – den bygning der i dag huser KØN - Gender Museum Denmark og Besættelsesmuseet. Fra 1941 til 1983 var der politistation i bygningen.
Går du over Store Torv og Lille Torv, hvor galgen stod i mange år, ud ad Vestergade, kommer du til Vor Frue Kirke – endnu et imponerende kirkebyggeri og gammelt kloster. Herfra kan du fortsætte ad Vestergade til Grønnegade til Møllestien, en idyllisk gammel gade med velholdte gamle huse.
Det 'nyere' Aarhus
Går du fra Domkirken over Clemens Bro op ad Strøget/Søndergade kommer du til byens nyere udvikling. Aarhus voksede og udviklede sig markant i den sidste halvdel af 1800-tallet og mange af de imposante byhuse langs med Søndergade blev bygget i disse år. I dag er hele dette strøg gågade helt op til Banegården, hvor det ender i shoppingcenteret Bruun´s Galleri.
Den nuværende banegård og bygningerne på pladsen er fra 1920’erne og 30’erne ligesom bygningerne på Park Allé. Også byens rådhus ligger langs med Park Allé, og det blev indviet i 1941. Fra Rådhuspladsen kan du fortsætte til Frederiks Allé, hvorfra du kan se nogle af byens nyere store bygningsværker såsom Musikhuset Aarhus, Scandinavian Congress Center og ARoS, Aarhus Kunstmuseum.