Gudenåen ved Den Blå Bro i Randers

Vi sejler op ad åen

Foto: Hans Nyberg

Der bliver omgående trykket i bund på den store hyggeknap, når I stiger ombord i en kano for at sejle på Gudenåen.

✍️ Af Asser Øllgaard og Brian Rasmussen 
Lokale guider i Randers

Det er både smukt og super stemningsfuldt at padle stille og roligt afsted med strømmen, mens I kigger efter fugle, nyder de smukke vandnymfer, der danser rundt over overfladen. Og selvfølgelig spiser masser af chokoladekiks!

Brian og Asser - lokale i Randers

Asser Øllgaard og Brian Rasmussen fik i 2020 overleveret prisen som årets Randersborgere. Og det tænker du formentlig også er fuldt fortjent, hvis du – ligesom mange andre danskere – kan genkende de to gæve gutter, som til dagligt arbejder som hhv. biolog og udstillingschef i Randers Regnskov.
Mød Asser og Brian her →

Visse steder føler I jer hensat til mere eksotiske himmelstrøg med scenarier, der summer af liv og vildnis. Andre steder passerer I marker og motorveje. Uanset hvad, er det dog altid spændende at beskue verden fra et lidt anderledes perspektiv. 

Hvorfor er en tur i kano den bedste måde at opleve Gudenåen? 

Stemningen. Den er enestående. Og den kommer helt af sig selv. Men der er også masser af muligheder, hvis I gerne vil lave andet end bare at slappe af og lade fingrene glide gennem vandoverfladen. En tur i kano giver også lidt let træning til kroppen – og til jeres koordineringsevner. Mon ikke I også får trænet lattermusklerne lidt, hvis det er første gang, I sætter jer i en kano og i fællesskab skal få den til at bevæge sig. Helst fremad. 
 

Er det nemt nok, selvom vi er nybegyndere?

Ork, ja! Først og fremmest skal kanoen jo fremad – og gerne med bare en smule retning på. Det kan være en fortrinlig øvelse i samarbejde – også for børnene. Det er nemt nok til, at det nok skal lykkes. Og udfordrende nok til at det er sjovt! 

Amtmand Hoppes Bro ved Langå i Favrskov
Foto: VisitAarhus

Hvor lejer vi en kano? 

Der er adskillige kanoudlejere langs Gudenåen, men vi plejer at booke igennem Bamsebo Campings hjemmeside. Her kan I selv vælge mellem mange forskellige strækninger, og så bliver kanoer, redningsveste og årer lagt klar, og afhentet igen ved destinationen. Det er nemt! 

Hvor skal vi sejle hen? 

Vi starter som regel ved Amtmand Hoppes Bro i Langå og slutter ved Justesens Plæne i Randers, som ligger lige ved siden af Randers Regnskov. Det tager ca. en halv dag, men sæt god tid af så turen ikke bliver fortravlet. Der kører både tog og busser til Langå, og gåturen ned til åen er ikke ret lang. 

Husk, at der er rig mulighed for at tage afsted flere familier eller venner sammen – i en kano-karavane, om man vil - med både mulighed for den obligatoriske ”vi-sejler-op -ad-åen-fællessang” og for picnic, parkeret med kanosnuden i rørskoven. 
 

Kajakker på Gudenåen i Randers
Foto: Hans Nyberg

Hvilket dyreliv kan vi opleve fra kanoen?

Vi anbefaler, at I tager kikkert og kamera med og prøver at fange nogle af de mange indtryk. Sejl f.eks. ind til kanten, og kig efter fisk og andre smådyr imellem vandplanterne. Det er altid fascinerende at kigge ned i deres verden.

Vores favoritsted er faktisk helt inde i Randers – lige over for Regnskoven og Naturcenteret, hvor åen forgrener sig til et minidelta. Her kan I nemt glemme for en stund, hvor tæt I er på civilisationen. Måske møder I den uendeligt smukke isfugl. Og hvis I har den helt store held-pose med kan det være, at I får et glimt af odderen! 
 

Starttips til turen

  1. Vejret betyder meget for oplevelsen. Hvis det tæsker ned med regn eller blæser en mindre storm bliver det naturligvis en lidt anden tur, end hvis solen skinner og fuglene kvidrer. Tjek vejrudsigten og vælg en dag med vejr, der passer til jeres eventyrlyst og temperament.
     
  2. Medbring masser af vand, mad og snacks. I kan ikke lige stoppe ind på tanken og hente en fransk hotter. En thermokande med varm kaffe eller kakao er noget nær et must. Og chokoladekiks! Altid chokoladekiks! Det er en god idé at tage en pose med til affald – det skal i hvert fald ikke i åen!
     
  3. Der er flere rastepladser langs ruten, hvor man kan komme i land, hvis I skal tisse. Men vi anbefaler alligevel at have tisset af, inden I går ombord.
     
  4. Solbeskyttelse bør ikke glemmes – du bliver ramt både fra oven og fra neden.
     
  5. Og så husk selvfølgelig redningsvesten – I ser jo brandgodt ud i skrigende orange!