Møde på bænk på Europaplads i Aarhus

Aarhus blandt de 25 mest eftertragtede kongresbyer i verden

1.6.2022
Foto: Photopop

Aarhus tager et stort spring frem på verdensranglisten over kongresbyer og ligger nu i top 25. Placeringen på ICCA’s netop offentliggjorte rangliste kommer efter en hård tid for branchen med coronapandemi og nedlukninger.

Derfor er topplaceringen meget kærkommen i bestræbelserne på at genrejse den internationale møde- og erhvervsturisme i Aarhus.

Aarhus har taget et stort spring frem på ICCAs (The international Congress & Convention Association) rankingliste over topdestinationer for internationale, videnskabelige kongresser og konferencer. Efter at have ligget nummer 88 i 2020, har Aarhus taget et spring på 64 pladser til i 2022 at være nummer 24 i verden ud af de 1234 kongresbyer, som har indrapporteret til ICCA.

Det er første gang, at Danmarks andenstørste by er placeret så højt på ranglisten. Den tidligere rekord for Aarhus var en plads som nummer 72 i 2018 efter, at Aarhus havde været Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Aarhus er samtidig en af de eneste second-city byer i top 25 og et stykke foran flere universitetsbyer, som for eksempel Bergen i Norge (nr. 85), Uppsala i Sverige (nr. 58) og Maastricht i Holland (nr. 252).

”Vi er meget stolte af, at Aarhus som kongresby tager et så markant spring frem på den anerkendte rangliste. Det betyder meget i konkurrencen om at tiltrække internationale kongresser og konferencer. Og vi har brug for at få mere gang i møde- og erhvervsturismen efter pandemien, som især har ramt den internationale erhvervsturisme hårdt. Så det her er virkelig en god nyhed for en branche, som fortsat kæmper for at komme på fode igen. Vi skal dog huske, at placeringen er opnået i corona-tid, og derfor må vi forvente at ligge lavere næste år,” siger Pia Lange Christensen, direktør, VisitAarhus.

Kongresser blev digitale

Placeringen på ranglisten er udregnet på baggrund af afholdte konferencer og kongresser i 2021 – et år, som for alvor stod i coronaens tegn. Bag placeringen ligger derfor et stort arbejde under pandemien for at holde på så mange konferencer som muligt trods restriktioner og store udfordringer.

For eksempel har VisitAarhus arbejdet med projektet ”Kickstart møde- og erhvervsturismen”, som er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Det har blandt andet haft til formål at undgå at møde- og erhvervsturismen gik i stå under coronapandemien, og at der var et grundlag at bygge videre på efterfølgende.

Det arbejde, som branchen og vi har lavet, har blandt andet resulteret i, at konferencer er blevet udsat i stedet for aflyst, afholdt digitalt eller i få tilfælde afholdt som planlagt. Og fordi det lykkedes at afholde konferencerne trods svære odds, så står vi nu med en placering, som for alvor kan være med til at kickstarte den internationale møde- og erhvervsturisme i Aarhus. Så der er stor ros til de lokale værter, branchen og Aarhus Universitet for at turde holde fast trods svære vilkår,” siger Andreas Grønnebæk Horn, chef for erhvervsturisme, VisitAarhus, og han tilføjer:

Branchen har været hårdt ramt, men der er flere tegn på, at vi er på vej tilbage. Vi har netop, i samarbejde med Aarhus Universitet, fået lavet en undersøgelse blandt 1000 forskere og professorer på AU. Den viser blandt andet, at 96 procent forventer at deltage på en international konference eller kongres indenfor de næste 12 måneder. Det giver os en tro på fremtiden.

Erhvervsturismen i Aarhus genererede før corona-pandemien en turismeomsætning på 2,7 milliarder kroner årligt.

Om ICCA

ICCA (The international Congress & Convention Association) er den internationale forening for videnskabelige konferencer. Særligt for ICCAs rankingliste over verdens populære konferencebyer er, at den samler mange konferencedestinationer fra hele verden og benchmarker dem mod hinanden. ICCA har afsløret listen over for organisationens medlemmer, heriblandt VisitAarhus, men den fulde verdensrangliste offentliggøres først senere på året. Læs mere på www.iccaworld.org.