Æbler og høst i Aarhusregionen

Naturens smagfulde skatkammer

Foto: VisitDjursland

Det er blevet efterår. Naturens farver går fra grøn til gul, og de lange dage bliver kortere. Efteråret er en skøn tid til oplevelser for store og små, og rundt i Aarhusregionen kan du finde masser af outdoor-aktiviteter og smagsoplevelser at gå på opdagelse i.

Efterårets frugt- og bærskatte

Når du går i naturen, så hav øjnene med dig. Efter en lang solrig sommer er naturen blevet til et tag-selv-bord af lækre smagfulde bær og frugter. Og de må gerne plukkes. I offentlige skove må du samle overalt, mens du i private skove kun må tage det med, du kan nå fra sti og vej. Som tommelfingerregel må du samle så meget, at det kan være i en bærepose. 

Her kan være brombær, blåbær, vilde æbler, hyben og hyldebær - og meget mere.

Så er det æbletid

Så er det nu på året, du kan sætte tænderne i et saftigt dansk æble. Der findes omkring 300 gamle danske æblesorter. I æbleplantagerne på Det Grønne Museum på Djursland kan du finde hele 281 af dem. Stort set hele landet er repræsenteret med et eller flere æbletræer – selvfølgelig også Østjylland med mindst 33 fantastiske sorter.

Smagen er helt afgørende

Og netop i Aarhusregionen hylder vi de friske, lokale råvarer, hjemmelavede specialiteter og den gode smag. Regionen byder på masser af passionerede producenter, der sætter kvalitet og god smag i højsædet. Flere steder byder indenfor, og det er bestemt et besøg værd!

Fra lokale bryghuse, kafferisterier, vinproducenter til mejerier – Aarhusregionen byder på smagsoplevelser for alle. Særligt om sommeren kan du overalt i Aarhusregionen finde boder og gårdbutikker, hvor du kan købe alskens frugt, grønt og bær og gå på opdagelse i madens forunderlige verden.

Lokale smagsoplevelser

Rundt i Aarhusregionen finder du en masse lokale producenter, der udnytter æblets saft og kraft. Du kan blandt andet besøge Mariendal Mosteri på Djursland, der producerer æblemost, æbleisvin, æblecider og vine lavet på druer fra Åkjærsgård, ved foden af Mols Bjerge.

Hos frugtvineriet, Cold Hand Winery i Randers, bruger de æbler til deres prisvindende frugtvine. Du kan smage de lækre frugtvine i deres vineri og købe dem i deres butik. Hos HORN CIDER dyrkes det naturlige og autentiske, hvor du kan smage den håndlavede frugtvin og cider lavet på gamle danske æblesorter.

Tag på svampejagt

Tag på svampejagt i naturen

Tag på svampejagt i naturen

Foto: Richard Clark

Svampejagt er en populær aktivitet året rundt, men især efter regnfulde perioder er der gode chancer for at finde svampe. Efteråret, med månederne august, september og oktober, er højsæson for at finde spiselige svampe i de danske skove og på græsmarker – især hvor heste græsser.

Pas på giftige svampe

Selvom der er mange spiselige svampe, er det vigtigt at være opmærksom på de giftige svampe, der også trives i skovbunden. For at være på den sikre side anbefaler Naturstyrelsen, at du medbringer en svampebog eller følges med en erfaren svampejæger, når du går på svampejagt. Husk, at nogle giftige svampe kan være dødelige, hvis de spises.

Udstyr til svampejagt

Når du går på svampejagt, er det en god idé at medbringe en lille kniv til at skære svampene fri samt en kurv, så svampene ikke rådner i en fugtig pose.

Regler for svampejagt i private skove

I private skove er det tilladt at samle svampe langs stierne, men det er vigtigt at respektere ejernes regler. Du må kun færdes fra klokken 6 om morgenen til solnedgang, og ønsker du at samle svampe uden for stierne, skal du have ejers tilladelse.

7 gode råd om svampejagt

  1. Spis kun svampe, du kender – er du det mindste i tvivl, så lad dem være.
  2. Indtag kun spiselige svampe og undlad at smage på dem, hvis du er i tvivl. 
  3. Brug kun friske svampe til madlavning.
  4. Begynd altid med en lille portion af en ny spisesvamp. Nogle mennesker er overfølsomme over for svampe, så hvis du kun spiser lidt, så mærker du også overfølsomheden svagt.
  5. Spis ikke vilde svampe i rå tilstand. Vilde svampe skal gennemsteges eller gennemkoges.
  6. Hvis du har mistanke om svampeforgiftning, så søg læge eller tag på skadestuen. Medbring eventuelt resterne af svampene eller madrester, så de kan analyseres.
  7. Pluk ikke svampe tæt på trafikerede veje eller industri, da svampe absorberer tungmetaller, hvilket er giftigt for kroppen i større mængder.

Kilde: Naturstyrelsen

Når lyngen blomstrer

Nyd det blomstrende lyng-tæppe i de smukke sensommerfarver, når naturen for alvor springer ud hen over efteråret. Og netop i Aarhusregionen finder du mange steder den smukke blomstrende hedelyng bølgende i efterårets farvepragt som et imponerende hav klædt i lilla.

Lyngen springer ud i Dollerup Bakker

Når lyngen springer ud

Foto: Jesper Maagaard

Måske også interessant for dig

Famiilie på cykeltur i Silkeborgskovene en efterårsdag
Nyd efteråret i Aarhusregionen
Outdoor aktiviteter i Ry
Bedste udendørs aktiviteter i Aarhusregionen