Herlige herregårde og gode spøgelseshistorier
Herregårde og slotte ligger ofte smukt placeret i landskabet, som markante byggerier med højt til loftet, store haver og tårnspir - og det gør de også i Aarhusregionen. Her møder du Senmiddelalderen, Renæssancen eller Adelsvælden, hvor adelsfolk sammen med kongen reagerede i Danmark.
Den hvide dame
Mange af Aarhusregionens herregårde står stadig, som de gjorde for hundreder af år siden, og de fleste er omgærdet af myter om spøgelser og overnaturlige hændelser.
På det smukke Rosenholm Slot fra 1559 i Hornslet, skulle det spøge særligt meget. Her rygtes det, at en hvid dame ved nattetide træder ud gennem murene og vandrer hvileløst rundt i slottets gange. Længe troede man, at historien blot var en myte, men i forbindelse med en renovering af et tårnværelse fandt man et hulrum i væggen, der faktisk indeholdte et skelet af en ung kvinde.
Historiens mange ansigter
På tværs af Aarhusregionen kan du drage på opdagelse på de mange herregårde, der emmer af smuk arkitektur, kulturhistorie og fængende fortællinger.
Her kan du udforske alt fra billedskønne barokhaver og bygningskonstruktioner til gruopvækkende spøgelseshistorier og myter.
På den store, velbevarede og voldgravsomkransede herregård Gammel Estrup ligger Danmarks Herregårdsmuseum. Her kan du dykke ned i herregårdenes spændende historie, arkitektur, kultur og landbrug, og få et indblik i livet blandt herskab og tjenestefolk gennem 400 års herregårdshistorie.
Udover Rosenholm Slot og Gammel Estrup er herregårde som Moesgaard, Sostrup Slot, Møllerup Gods, Ulstrup Slot, Meilgaard Gods, Vilhelmsborg, Clausholm Slot, Bidstrup Gods og Fussingø Slot især et besøg værd.
De fleste herregårde afholder en række årlige arrangementer, og ofte er der fri adgang til parker og gårdspladser - andre steder kan man få en rundvisning efter aftale.
De særligt modige kan holde udkig efter spøgelser og genfærd og se, om der er hold i de mange uhyggelige og spændende historier fra Aarhusregionens historiske og hemmelighedsfulde herregårde!
Teksten er udarbejdet med støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.