Julebag i Den Gamle By i Aarhus

De bedste juleopskrifter

Foto: Francesca Dolnier

En af de mest elskede juletraditioner er bagning af småkager og julegodter. Særligt vaniljekranse, klejner, brunkager og pebernødder er faste indslag i de danske hjem, hvor duften af friskbagte julekager spreder både glæde og julestemning. Prøv en af opskrifterne nedenfor.

Bag sammen – som i gamle dage

Julebagning har altid været en vigtig del af den danske juleforberedelse, hvor hele familien samles om bordet for at lave årets småkager. Fra bedstemor, der vred klejner, til børnene, der triller pebernødder og stikker figurer ud af brunkagedejen, er det et samlingspunkt for generationer. Det er en tid, hvor man kan dele minder og skabe nye.

Småkager, der fortæller historier

Hver småkage har sin egen historie i den danske juletradition. Vaniljekranse er kendt for deres sprøde sødme, mens de krydrede brunkager har rødder langt tilbage i tiden, hvor de blev lavet af krydderier, som var sjældne og kostbare. Pebernødderne, små og lækre, var i gamle dage ofte gemt i julelege, hvor børnene skulle finde dem.

At bage til jul er en måde at holde fast i de gamle danske traditioner, hvor duften af jul fylder køkkenet, og glæden ved at bage sammen er lige så vigtig som de kager, der kommer ud af ovnen.

Julebagetip: Vaniljekranse fra Den Gamle By

Bag vaniljekranse som vor bedstemor gjorde. Nedenfor finder du opskriften fra Den Gamle By, som er gået i arv generation efter generation.

Vaniljekranse (ca. 80 stk.)

500 g mel
1 æg
350 g blødt smør
250 g sukker
½ stang finthakket hel vanilje (stang og korn)
250 g hakkede mandler
15 g bitre, hakkede mandler (mandler med skaller kan bruges i stedet)

Mel, æg, smør, sukker, vanilje og mandler æltes godt sammen, så dejen slipper hænderne. Tril dejen til en pølse på tykkelse med en finger. Skær den ud i ca. 12 cm lange stykker. Form små kranse med et stort hul, så dejen ikke løber sammen. Dup lidt ekstra mel på fingrene mens du triller pølserne. 

Hvis kransene skal have riller, kan dejen køres igennem en kødhakker med en særlig vanillekrans-plade. 

Bages lysebrune ved 180 grader i ca. 20 min.

Rigtig god appetit. 

Juleforberedelser, som i gamle dage

Noget af det bedste ved julen er de mange juletraditioner og hyggelige juleforberedelser. Læs mere om nogle af de gamle danske juletraditioner.

Oplev julen i Aarhusregionen

Veninder hygger i jul i Randers

Jul

Byens Julemarked i Ridehuset, Aarhus

De bedste julemarkeder

Julehygge i Den Gamle By i Aarhus

Julens highlights

Julemad hos Langhoff & Juul, Aarhus

Julens åbningstider