Cykelrute ad den gamle bane
En af Jyllands første jernbaner er den 10 km lange banestrækning, der starter ved Dronningborghallen i Randers og fører gennem et naturskønt område over byen Lem til Spentrup. Banestrækningen er i dag en cykel- og vandresti, og det er den, man følger på denne tur. Fra Spentrup går turen tilbage til Randers via Bjergby og Borup.
Turens længde: 30,0 km - se ruten på kort her.
Værd at vide om din cykeltur
Parkering: Brotoften i Randers C
Rutens beskaffenhed: Asfalt og grus
Anslået køretid: Ca. 2,5 timer (ved 12 km/t)
Trafikale forhold: Enkelte steder krydses større veje.
Randers og jernbanen
Fabrikkens direktør William Robert Rowan fik ideen til også at anlægge en jernbane fra Randers til Hadsund, og den åbnede i 1883. Den havde sin egen jernbanestation i Fischersgade, indtil banen blev nedlagt i 1969.
Lem og Lem Kirke
Har du lyst til en kort afstikker kan du cykle ind til landsbyen Lem. Lem har høj andel af bevaringsværdige huse, og på Lemvej kan man se de flotte, delvist lukkede gårdfacader omslutte vejen. Gården Syvager fra 1872 blev i 2009 ombygget til lejligheder og gården er et flot eksempel på, hvordan, landbrugsbygninger kan genanvendes og omdannes på en måde, så de fortsat udtrykker landsbyens og bygningernes oprindelige formål. Kirken, der er fra 1200-tallet, har meget smukke kalkmalerier. De findes i kirkens kor og på korbuen og stammer antagelig fra tiden kort før Reformationen i 1536.
Se på kort (åbner i GoogleMaps)
Spentrup
Digteren Steen Steensen Blicher var præst i Spentrup fra 1825 til sin død i 1848, og her skrev han en række af sine kendteste digte og noveller, bl.a. ”E Bindstouw”. I Blichers Mindestue i Malvinas Hus kan man se nogle af hans manuskripter og personlige ejendele, bl.a. hans skrivebord. Huset har navn efter Blichers højt elskede datter Malvina, som boede i huset, efter at hun havde giftet sig med præstegårdsforvalteren. Spentrup Kirke er en romansk kirke, bygget af granitkvadre og med et sengotisk tårn. I korbuen findes velbevarede kalkmalerier fra ca. 1225, og kirkeskibet ”Tordenskjold” blev ophængt i forbindelse med Malvinas bryllup i 1838. Blichers gravsted findes på kirkegården.
Se på kort (åbner i GoogleMaps)
Hvidsten
Hvidsten er først og fremmest kendt for Hvidsten Gruppen og sin kongeligt privilegerede Hvidsten Kro, der stammer tilbage fra 1634. Siden 1884 har kroen været i familien Fiils eje, og den drives i dag af fjerde generation. Kromanden Marius Fiil dannede i 1943 Hvidsten Gruppen, som stod for modtagelsen af nedkastede våben til den danske modstandsbevægelse under den tyske besættelse. Se også Cykelruten: Hvidsten Gruppen.
Se på kort (åbner i GoogleMaps)
Bjergby
Bjergby er en gammel landsby, og den ligger, som navnet siger, på en bakke. Byen består i dag – og sådan har det været i de sidste par århundreder – af 10 store gårde og nogle få huse.
Se på kort (åbner i GoogleMaps)
Borup
Også Borup Kirke er opført af granitkvadre i romansk stil, mens tårnet er sengotisk. I våbenhuset står en runesten fra vikingetiden. Den blev først fundet i 1995 under den tilmurede norddør, og runeindskriften lyder: ”Ase (eller Æsi) rejste denne sten efter Thorgot, sin fader, Boves søn, den bedste thegn”. En ”thegn” er en høvding eller en person med høj militær rang.
Se på kort (åbner i GoogleMaps)
Se flere cykelruter i og omkring Randers lige her.