Cykelrute: Børnetur rundt om Randers
Denne tur på 18,1 km er tilpasset børn, og de vil helt sikkert synes, at det er en sjov og hyggelig cykeltur. Turen fører i en bue rundt om Randers.
Værd at vide om din cykeltur
Parkering: Fussing Slot, Fladbro eller Brotoften i Randers C
Rutens beskaffenhed: Asfalt og grus
Anslået køretid: Ca. 1,5 timer (ved 12 km/t)
Trafikale forhold: Enkelte steder krydses større veje
Rundt om Randers
Undervejs kører man gennem byens villakvarterer og passerer desuden både smuk natur og små og store seværdigheder, hvor der kan indlægges en pause. Det er en god idé at tage madpakken med og nyde den i vejgrøften, på en bænk eller ved shelterpladsen ved Nordre Fælled, som ligger omtrent midtvejs på turen.
Tøjhushaven
Når man kører ad Udbyhøjvej, passerer man Nørrejyllands Tøjhus med de karakteristiske gulstensbygninger. Tøjhuset blev bygget i 1801 og fungerede i 200 år som våbenlager for den danske hær. Tøjhushaven blev anlagt for at forskønne Tøjhusets omgivelser og er den dag i dag et af byens populære grønne åndehuller.
Nordre Fælled
Randers var garnisonsby indtil 1997 og var bl.a. i 175 år hjemsted for 5. dragonregiment. Dronning Margrethes farfar, Christian 10., blev uddannet til befalingsmand ved dragonregimentet i Randers i 1891-92. Nordre Fælled er et gammelt militært øvelsesterræn for soldaterne på kasernen i Randers, hvor ingeniørtropperne har efterladt spor i landskabet i form af små høje, kanaler og gravede vandhuller. “Myretuen”, der er et ubemandet mødested med information og læring åbnede i 2017. I dag ejes området af Naturstyrelsen og der er bl.a. en stor naturlegeplads, shelters og bålhus på området. Området passes i samarbejde med en stor gruppe frivillige “Nordre Fælleds Venner” og der arbejdes på at få etableret flere faciliteter i området.
Enghøj Kirke
Den moderne Enghøj Kirke, der er tegnet af den kendte arkitekt Henning Larsen, blev indviet i 1994. I kirkerummet udnyttes dagslyset på en særlig måde: de to langvægge er nemlig forsynet med små vindueshuller, der kaster spinkle lysstråler ind i rummet, mens væggene selv belyses fra en spalte i taget.
Christian d. III's Kanal
Syd for Hornbæk Kirke kan man se resterne af det omfattende anlægsarbejde, som i 1553 skabte en kanal fra Nørreåen ved Fladbro til den vestlige udkant af middelalderbyen Randers. Kanalen forsynede voldgravene omkring byen med vand og leverede samtidig vand til Dronningborg Slotsmølle.