Grauballemanden
Grauballemanden har været omgivet af både mystik og stor interesse lige siden en lokal entreprenør ved et tilfælde fandt et lig i Nebelgaard Mose i landsbyen Grauballe vest for Aarhus. Det var den 26. april 1952.
2000 år gammel
På grund af de helt specielle forhold i mosen var kroppen velbevaret i helt ekstraordinær grad, selv efter at have ligget i mosen i mere end 2000 år. Eksempelvis kan du stadig se både hans negle og hår.
Grauballemanden var og er stadig i dag det bedst bevarede moselig, som er fundet i Danmark.
Grauballemanden levede i jernalderen
For arkæologer og historikere har fundet af Grauballemanden en helt enestående betydning. Ved at bruge nutidens teknologi til at undersøge det velbevarede moselig, har man kunnet finde en nærmest uendelig række informationer om Jernalderen. Det er netop denne periode, hvor Grauballemanden levede og senere endte sine dage i mosen. Vi har hermed fået en viden, der havde været svær at opnå uden dette unikke fund.
Grauballemandes leje
At stå ansigt til ansigt med Grauballemanden er som gæst på Moesgaard Museum en helt særlig oplevelse. Du finder ham her i et lille mørkt rum, hvor han varsomt og forsigtigt er lagt i en glasmontre, og hvor du kan betragte ham fra alle sider. Et rum hvor du kan opleve stemningen og følelsen af, hvordan det er at være netop i en mose.
Se hele udstillingen
Du kan se hele udstillingen om Grauballemanden og den tid han levede i på Moesgaard Museum, som kommer med forskellige bud på, hvorfor netop han endte sine dage i mosen syd for Aarhus.