Laksetorvet - et stop på Stjerneruten
Gudenåen har altid haft stor betydning for Randers. Byen opstod helt tilbage i vikingetiden på stedet, hvor Gudenåen løber ud i Randers Fjord – lige ud for hvor Laksetorvet ligger i dag. Dengang hed byen Randaros, der meget passende betyder ”byen på bakken ved åmundingen”.
Randers-laks
Med Gudenåen kom de store laks, som Randers altid har været kendt for, og som Laksetorvet er opkaldt efter. Der er stadig rig mulighed for at fiske laks i Gudenåen omkring Randers. Den hidtil største laks fra Gudenåen blev fanget mellem Langå og Randers i 2009 – den var 124 cm og 21,1 kg. Du kan læse mere om mulighederne for lystfiskeri i Gudenåen her.
Den skumfødte Randerspige
Laksen går også igen på selve Laksetorvet, der i dag huser Randers Kommunes administrationsbygning. På gavlen af bygningen kan du se en randrusiansk fortolkning af det berømte kunstværk, Den Skumfødte Venus. Her er Venus en Randerspige på vej op af Gudenåens vand, omgivet af tre springende laks. Relieffet er lavet af Peter Carlsen – du kan læse mere om byens skulpturer på Randers Kommunes hjemmeside.
Den første byport
På Laksetorvet står byporten lille r, designet af Børge Jørgensen. lille r markerer den ene af Randers’ tretten indfaldsveje, og efter planen skal hver vej have sin egen byport, ganske som for 500 år siden. Indtil videre er der fem byporte. Stjerneruten går også forbi en af de andre byporte, Red Fall på Østervold.