©  Foto:

Ørkenen på Anholt

Nordeuropas største lavhede Ørkenen finder du på Anholt. Tag derfor vandreskoene med, når du tager på øferie på Anholt, og udforsk Ørkenens imponerende vidder, vejrbidte natur, sjældne planter og skønne dyreliv.

Ørkenen 

Lavheden Ørkenen på Anholt er præget af mange arter af lav – det er derfor, den kaldes en lavhede. Landskabet består af klitter, strandvolde og lav plantevækst. Det meste af Ørkenen er dækket af græsset sandskæg, revling, hedelyng og gråris, men du kan også finde vilde orkidéer, bregner og enebærbuske på øen. Hedelandskabet kan synes fladt, men hist og her rejser bakker sig op til 25 meter høje.

Det har vist sig, at der er op mod 500 forskellige slags planter på Anholt. De fleste af arterne lever temmelig skjult og store arealer er dækket af kun få plantearter. Meget af Ørkenen er dækket af græsset sandskæg, revling, hedelyng og visse steder gråris (krybende pil). Et par steder i Ørkenen har grårisene dannet specielle klitformationer. Disse er opstået ved at sandet er føget sammen om grårisene og der derved er dannet en lille høj. Dette fænomen, som ikke kendes andre steder, kaldes fra gammel tid ”palmer”.

Anholt er en regnfattig ø, og vegetationen vokser langsomt. Derfor kan du stadig finde gamle hjulspor, der endnu ikke er blevet dækket af de vilde planter på trods af, at Ørkenen i dag er fredet. 

Du oplever bedst Ørkenen til fods

Besøg også sælreservatet ved Anholt Fyr, hvor du, hvis du er heldig, kan se den spættede sæl og gråsælen ligge og sole sig. Tag en tur forbi observationshuset Sælspotten, hvor du kan finde en god kikkert og komme endnu tættere på sælerne og følge dem på helt tæt hold.

For at komme til Anholt skal du enten selv sejle eller tage færgen fra Grenaa.

Se, hvad andre deler på Instagram 

#anholtørken #visitdjursland #visitaarhusregion