Sct. Mortens Kirke - et stop på Stjerneruten
Sct. Mortens Kirke er den ældste kirke i Randers og den eneste af byens fem middelalderkirken, der stadig står. Den nuværende kirke er 500 år gammel, men der har ligget en kirke på samme sted i over 700 år.
Den barmhjertige Morten
Kirken er indviet til Sct. Morten, der er helgen for barmhjertighed over for de fattige i samfundet og derfor var en af middelalderens mest populære helgenskikkelser.
Inde i kirken ses desuden et moderne alterbillede af Per Kirkeby. Billedet blev indviet i 2004 og forestiller Langfredag i Gethsemane Have.
Gotisk købstandskirke
Sct. Mortens Kirke er en stor og usædvanlig smuk gotisk købstandskirke med mange flotte billedskæringer indvending. Både dens størrelse og flotte design viser, at Randers var en rig og vigtig købstad i middelalderen. Der har været mange tilføjelser til kirken over årene – tårnet med det karakteristiske løgspir blev tilføjet for 200 år siden, i 1990erne blev tårnet opdateret med et automatisk klokkespil, og senest i 2004 fik kirken en ny, moderne altertavle.
Kirken er åben for besøgende i dagtimerne. Læg mærke til de mange gader omkring Sct. Mortens Kirke, der er opkaldt efter den – Kirkegade, St. Kirkestræde, Lille Kirkestræde, Vester Kirkestræde, Kirketorvet og Sct. Mortens Gade.
Gravsten på murene
Der er indskrevet navne i murerne på Sct. Mortens Kirken. Tidligere begavede man folk i kirken, men efter det blev forbudt, blev folk begravet så tæt på kirken som muligt. Kirkegården lå rundt om kirken, og navnene på murene fungerede som en slags gravsten. Kirkegården blev nedlagt i 1812.
Sct. Mortens Kirke var tilknyttet Helligåndsbrødrenes Kloster og var faktisk en af klosterets fløje, hvor Helligåndshuset var en anden.