Kalø Slotsruin og Djursland

Tolkien og Djursland

Foto: Roar Paaske

Vidste du, at J.R.R. Tolkien udødeliggjorde en række lokale myter og stednavne fra Danmark, og fra særligt Djursland, i sine berømte litterære hovedværker Hobbitten, Ringenes Herre og Silmarillion?

Skrevet af Casper Clemmensen, historiker og forfatter til "Tolkien og det mytiske Jylland"

Oprindeligt var Tolkien sprogforsker ved Oxford Universitet, hvor han specialiserede sig i skandinaviske sprog og stednavne fra vikingetiden. Han kunne både læse og skrive flydende dansk, og brugte mange år af sit liv på studier af Jyllands og Sjællands ældste historie. Her blev han blev inspireret af både de danske sagnkonger og stednavne.

Et godt eksempel er navnet Aros, Aarhus’ oprindelige vikingenavn, som Tolkien senere bragte med ind i sine utrolige værker. Her bliver Aros gendannet som en berømt flod, der adskiller elvernes rige fra kæmpeedderkoppen Ungoliaths område.

Aros-navnet er unikt og udelukkende relateret til byen i Aarhusbugten. Brugen af Aros er derfor et uomtvisteligt bevis på, at Tolkien rent faktisk brugte stednavne fra det østjyske landskab.

Læs endnu mere om Tolkiens fascination af Østjylland, hans brug af kort og de danske sagn.

Inspireret af Djursland

Her kan du se nogle af de stednavne, som ifølge Casper Clemmensen kan have inspireret Tolkien. Se på et kort eller læs mere om Tolkiens fascination af Djursland og danske sagn.

Liste
Kort
Hjelm Dyb ved Djurslands kyst med strand
Foto: Roar Paaske

Hjelm Dyb

Mellem Djursland og øen Hjelm finder du strædet Hjelm Dyb. Strædet var i vikingetiden en vigtig havrute for de danske flåders sommertogter til England, Irland og Normandiet. Tolkien, som var ekspert i den danske vikingetid, har med stor sandsynlighed forelsket sig så meget i navnet Hjelm Dyb, at han bragte det med ind i Ringenes Herre, som det berømte Helm's Deep, hvor Rohan-stammen samler sig for at udkæmpe det afgørende slag mod Sarumans horder.

Læs mere
Isgård Gods på Djursland
Foto: Roar Paaske

Isgård

Ved Begtrup Vig på det sydlige Djursland ligger en historisk herregård med navnet Isgård. Via studier af gamle landkort er Tolkien formentlig faldet over dette sted og blev inspireret af navnets betydning. ”Is” er nemlig et gammelt angelsaksisk ord, der betyder jern og ild, omend ordlyden også henviser til is og kulde. Og det kan have fascineret Tolkien i så høj grad, at han overførte navnet til sine egne fortællinger i form af ”Isengard” - et sted der netop kendetegnes ved orkernes jernproduktion.

Læs mere
Eskerod byskilt på Djursland
Foto: VisitAarhus

Eskerod

Ved Kaløvig på det sydlige Djursland ligger den lille idylliske landsby Eskerod. Tolkien fandt med stor sandsynlighed Eskerod-navnet via sine livslange studier af jyske landkort og bragte det med ind i Hobbitten i sin oprindelige oldnordiske form ”Esgaroth” – byen som angribes og udslettes af dragen Smaug.

Læs mere
Luftfoto af Aarhus set fra lystbådehavnen
Foto: Roar Paaske

Aarhus

Danmarks næststørste by, Aarhus, hed i vikingetiden Aros, hvilket betyder ”Byen ved flodens munding”. Tolkien blev så fascineret af vikingenavnet Aros, at han gav navnet til en stor grænseflod i værket ”Silmarillion”. Her fungerer floden Aros som en ældgammel grænsedragning mellem elvernes riger og kæmpeedderkoppen Ungoliath.

Læs mere

Flere oplevelser på Djursland

Mols Bjerge på Djursland
De største naturoplevelser på Djursland
Mad fra Langhoff & Juul på Djursland
Spis og drik på Djursland
Molskroen ved Ebeltoft på Djursland
Overnatning på Djursland
Djurs sommerland
Top-attraktioner på Djursland